Alopecia: cadarea parului, chelia sau calvitia
Alopecia este o afecțiune dermatologică inflamatorie care afectează foliculii piloși, în special de la nivelul scalpului. Evoluția alopeciei este cronică, determinând pierderea localizată, sau completă a firului de păr de la nivelul scalpului dar și de pe corp.
În fiecare zi în medie se pierd între 40 și 120 fire de păr numai de pe cap. Dacă se pierd 100 de fire de păr pe zi și acestea nu sunt înlocuite în mai puțin de 3 ani, atunci s-ar pierde tot părul.
Din fericire, firele de păr sunt înlocuite. Aproximativ 90% din firele de păr de pe cap cresc cu o viteză de 1 cm pe lună, însă această viteză variază în funcție de particularitățile individuale, factorii emoționali, nutritivi, starea hormonală, vârstă, localizare. De asemenea, variază și în funcție de anotimp (vara firul de păr crește mai repede decât iarna). Fiecare fir de păr crește pe o perioadă de la 2 până la 10 ani, apoi, după ce se termină faza de creștere a foliculul pilos are la dispoziție câteva luni de odihnă, în cursul cărora firul de păr cade. Numai 10% din firele de păr se află în repaus. După care urmează o noua fază de creștere.
Cauzele alopeciei: stresul psihic cronic, substanțele chimice (de exemplu citostaticele care determină oprirea creșterii foliculilor piloși), regim alimentar neadecvat, unele boli sistemice (sifilis), radiațiile electromagnetice (raze X sau gamma), diverse afecțiuni dermatologice, coafarea, vopsirea, decolorarea, soarele, poluarea atmosferică, clorul din piscină etc.
Tipuri de alopecie
Cea mai frecventă alopecie difuză este alopecia androgenogenetică (alopecia seboreică), denumită și alopecia de tip masculin.
Primele manifestari apar de obicei in a doua decada de viata iar la barbatii de peste 70 de ani are o incidenta de aproxmativ 80%.