Ce sunt vergeturile?
Vergeturile sunt cunoscute ca şi leziuni liniare ale pielii, care rezultă din deteriorarea şi ruperea fibrelor de colagen si elastina. Zonele mai predispuse sunt cele cu tesut adipos mai mare, precum coapse, şolduri, fese, sâni, abdomen sau partea superioară a braţelor.
Termenii medicali pentru aceste tipuri de depresiuni cutanate sunt striae atrophicans, striae distensae, stria rubra (vergeturile roşii), striae alba (vergeturile albe). Vergeturile cand sunt recent aparute au o culoare roz-violacee sau maro închis, in funcţie de pigmentul pielii, iar cele mai vechi capătă pe parcurs un aspect alb sidefat.
Cauzele apariţiei vergeturilor
Tulburările hormonale asociate cu pubertatea, perioada de sarcina, formarea de masa musculară, stresul, obezitatea şi lipsa de vitamine şi minerale din corp. De asemenea, personale care au o alimentaţie dezechilibrata sau care slăbesc sau se îngraşă brusc.
Dar principalul motiv care cauzează formarea vergeturilor la orice varsta rămîne, potrivit specialiştilor, schimbarea rapida a volumului corporal. Atunci se produce o intindere a pielii şi fibrele de colagen se rup. Ruperea fibrelor de colagen provoacă cicatricile sau liniile denumite vergeturi.
Tratament
Prevenirea aparitiei vergeturilor presupune o alimentatie echilibrata, utilizarea cremelor hidratante mai ales pe perioada sarcinii, pastrarea greutatii corporale. Daca vergeturile deja s-au format si sunt deranjante va oferim o serie de tratamente eficiente ce vor ajuta la atenuarea semnificativa a vergeturilor.
Vergeturile nu dispar de tot, nu exista tratamente care sa le elimine in totalitate dar pot fi diminuate foarte mult. Pentru rezultate superioare se pot asocia mai multe proceduri. Tratamentul este de durata, se recomanda 6-8 sedinte, ce se efectueaza la aproximativ o luna. Dupa terminarea tratamentului imbunatatirile continua sa apara, formarea de colagen nou in piele continua luni dupa tratament, si rezultatele sunt din ce in ce mai vizibile.