Retinolul si mai nou Retinaldehida. Ingredientii Esentiali Anti-age

Retinoizii sunt ingrediente superpotente, extrem de eficiente ce nu trebuie sa lipseasca din ritualul de ingrijire a pielii, avand o gama mare de beneficii, combat semnele de imbatranire, comedoanele, punctele albe, pot fi utilizati si de adolescentii cu acnee, si de persoanele cu piele matura ce doresc beneficii antiageing, de asemenea ajuta la diminuarea petelor pigmentare.Tenul devine mai uniform, pielea mai ferma, neteda si elastica, culoarea mai uniforma, riduri atenuate.

In lupta cu imbatranirea, sunt ingredienti miraculosi ce ies in evidenta ca solutie reala cu rezultate dovedite clinic, impotriva semnelor imbatranirii pielii, deoarece si-au demonstrat eficienta in numeroase studii clinice.

Unii dintre ei, sunt gold standard in ingrijirea pielii impotriva semnelor imbatranirii, si nu numai, fiind vorba de renumitul retinol, si mai nou retinaldehida, ce nu trebuie sa lipseasca din rutina de preventie si ingijire anti-age.

Imbatranirea este influentata de factori cum ar fi mostenirea genetica, factorii de mediu (expunerea la soare, stress, xenobiotice), schimbarile hormonale, procesele metabolice, factori care actioneaza impreuna influentand aspectul, structura si functionarea corecta a pielii. Retinoizii au iesit in evidenta cu rezultate dovedite clinic ca tratament eficient impotriva fotoimbatranirii.

Ce sunt retinoizii?

Retinoizii reprezinta un grup de derivati ai vitaminei A, si reprezinta baza oricarui tratament de preventie si intinerire a pielii, ce au la nivelul pielii efectul de a oferi un boost in regenerarea celulara, imbunatatirea tonusului si texturii pielii, stimuleaza producerea colagenului, diminueaza semnele de imbatranire, ridurile fine, uniformizeaza culoarea pielii, etc.

Dintre toti retinoizii, acidul retinoic (numit si tretinoin) este singura forma activa la nivelul pielii, se elibereaza cu prescriptie medicala, deoarece are o actiune puternica dar care vine si cu efecte secundare – uscarea, iritatia si descuamarea pielii.

Eficienta

Retinoizii pentru a fi activi, adica a declansa aparitia efectelor sale– regenerare celulara, crestere producerii de colagen la nivelul pielii, diminuarea ridurilor fine, diminuarea acneei, diminuarea hiperpigmentarii– trebuie sa fie convertiti de enzimele din piele in acid retinoicsingura componenta activa, care la randul sau se leaga de receptorii celulari si trimit semnalul de actiune. Cu cat sunt mai multi pasi de conversie pana la acid retinoic, cu atat retinoidul este mai slab, de aceea acidul retinoic. Cu cat sunt mai multi pasi in procesul de conversie, cu atat retinoidul este mai slab ca eficienta, si cu cat sunt mai putini pasi de conversie pana la acid retinoic cu atat retinoidul este mai eficient. Din cauza reactiilor adverse date de acidul retinoic, utilizarea lui la scara larga este limitata, de aceea retinolul si retinaldehida sunt recomande, sunt mai blande, iritarea si descuamarea sunt minime sau inexsistente.

Iata cascada de conversii, de la retinil palmitat – forma majoritara sub care se gaseste vitamina A in piele, pana la componenta activa – acid retinoic:

Retinil palmitat → Retinol → Retinaldehida → Acid retinoic (Tretinoin/Isotretinoin) = componenta activa la nivelul pielii

Retinolul este veteranul, fiind cel mai cunoscut retinoid, este disponibil fara prescriptie medicala, are efectul de a reduce ridurile, liniile fine, imbunatateste textura, elasticitatea si aspectul general al pielii. Retinolul a fost mult timp secretul tineretii vedetelor de la Hollywood.

Dar daca retinolul nu v-a oferit efectele asteptate sau daca pielea ta nu il tolereaza, mai nou, retinaldehida a fost studiata clinic aratandu-si eficacitatea.
Retinaldehida avand nevoie de doar o singur pas de conversie pentru a deveni acid retinoic, este cea mai eficienta si potenta forma de retinoid disponibila fara reteta. Este un ingredint nou utilizat in produsele anti-age, si s-a observat ca este in acelasi timp foarte potenta dar si blanda, efectele secundare specifice retinoizilor fiind inexistente sau minime.

Pana la urma toate formele de retinoizi au un efect de un anumit grad la nivelul pielii, dar cele mai potente sunt retinaldehida si retinolul.

Beneficiile retinoizilor

Accelereaza regenerarea celulara
Celulele pielii au un ciclu natural de reinnoire in medie la 28 de zile, proces ce se prelungeste pe masura ce imbatranim. Stimuland reinnoirea celulara, apar celule noi mai devreme, rezultand o piele mai fina, uniforma, luminoasa.

Stimuleaza producerea de colagen
Retinoizii actioneaza si in straturile profunde ale pielii, unde stimuleaza sinteza colagenului cu efecte antiageing, creste elasticitatea pielii, repara tesutul conjuctiv. Afla mai multe despre rolul colagenului..

Pastreaza porii curati
Actionand ca un agent de reinnoire celulara rapida dar si ca un exfoliant, ajuta la curatarea si pastrarea porilor curati, de aceea este recomandat si in tratamentul acneei.

Per total toate aceste actiuni duc la un aspect al tenului mai sanatos, intinerit, proaspat, imperfectiunile sunt diminuate, pielea capata un aspect luminos si sanatos.

Efecte secundare

Utilizarea retinoizilor poate da iritare, uscare si descuamare a pielii in primele saptamani de utilizare, efecte secundare ce dispar dupa primele 2-4 saptamani de utilizare, continuand aplicarea in mod normal, in functie de gradul de tolarabilitate a plielii si de compozitia produsului utilizat. Unele persoane se pot limita la 2 -3 aplicari pe saptamana, iar altele pot ajunge treptat la aplicare in fiecare seara.

De aceea au fost concepute produse complexe, adaptate, cu un sistem de eliberare a ingredintilor activi pentru eficienta mare si iritare minima sau zero.
Sunt contraindicati in perioada de sarcina si alaptare.

De la ce varsta se recomanda ?

Incepand cu varsta de 25 de ani cand pot aparea primele mici semne de imbatranire a pielii se poate incepe cu concentratii mici de retinol 0,25%; 0,5%, sau cu retinaldehida 0,1% , iar dupa 30 de ani retinoizii ar trebui inclusi obligatoriu in rutina de ingrijire a pielii de persoanele care doresc o piele cu aspect sanatos si intinerit.

Cum se utilizeaza?

Daca nu ati utilizat niciodata produse cu retinoizi sau aveti pielea sensibila, puteti incepe cu retinaldehida 0,1% sau cu un retinol in concentratie mica 0,25% sau 0,5%. Se incepe aplicarea treptat, pentru a preveni iritatia, care daca totusi apare este normala in primele saptamani de aplicare.

Se aplica seara pe pielea curata o cantitate mica cat un bob de mazare pe toata fata, nu mai mult, pentru a reduce aparitia iritatiei – recomandat mai ales celor cu pielea sensibila sau care utilizeaza retinoizi pentru prima data. Incepeti aplicarea gradual cu o aplicare de 2 ori pe saptamana, apoi se creste frecventa din doua in doua zile, pentru a se ajunge la aplicarea zilnica, in functie de toleranta pielii. Dupa aproximativ 30 de minute, timp necesar ca produsul sa fie absorbit de piele, se poate aplica un produs hidratant daca e nevoie, mai ales de persoanele cu ten sensibil sau uscat.

Perioada minima de utilizare este 3 luni, pentru a vedea primele rezultate, dar pentru rezultate maxime se recomanda utilizarea a minim 6 luni.

Pe perioada de utilizare a retinoizilor este obligatorie utilizarea in timpul zilei a unui produs cu protectie solara de minim SPF 30 in orice anotimp. Daca mergeti la plaja opriti aplicarea cu o saptamana inainte si pe timpul sejurului la plaja.

Produse recomandate

In prezent dezvoltarea tehnologiei in industria farmacologica si cosmetica nu se limiteaza doar la descoperirea noilor ingredienti activi, ci si la noi sisteme optimizate de incorporare si livrare a ingredientilor activi la nivelul pielii, ce se traduc prin: efect antiageing crescut, efect pe o perioada mai lunga de timp, cresterea eficientei componentelor active in piele, scaderea efectelor secundare posibile.

De asemenea produsele ce contin pe langa retinoizi si alti ingredineti activi ce actioneaza sinergic au demonstrat o eficienta crescuta: antioxidanti – vit C (stimuleaza formarea colagenului, efect antiageing si antiinflamator), Vit E – efect antioxidant, ingredienti de regenerarere rapida, de hidratare profunda si de durata, extracte din plante.

Produsul vedeta, unic si inovator, cu Retinaldehida 0,1% recomandat tuturor tipurilor de piele, chiar si tenului sensibil.

Toate produsele din Linia SuzanObagiMD sunt produse unice, inovatoare, formule puternice dar blande, ce se adreseaza tuturor tipurilor de piele, inclusiv celor cu piele sensibila.

Dr. Irina Arsene

Clinica UltraEstetic
Tel: 0720 790 098
Str Dr. Zaharia Petrescu 7, Cotroceni, Bucuresti
www.UltraEstetic.ro
info@UltraEstetic.ro

, , , , ,
Articolul următor
Stiati ca … organismul uman produce acid hialuronic?

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

[pluginops_popup_form template_id='11421' entranceanimation='' exitanimation='']
Meniu
× Whatsapp